Products

Hoe plaats ik zelf een schutting?

Hoe plaats ik zelf een schutting?

In deze blogpost leiden we je door alle belangrijke stappen om zelf een schutting te plaatsen.

23 / 08 / 2023

Een schutting plaatsen kan een uitdaging zijn, vooral als je het zelf wilt doen. Maar maak je geen zorgen! In deze blogpost leiden we je door alle belangrijke stappen om zelf een schutting te plaatsen. Van de benodigdheden tot hoe je schuttingpalen plaatst en de schuttingpanelen bevestigt: we vertellen het je stap voor stap.

 

 

Wat heb je nodig om een schutting te plaatsen?

Zoals bij elk project, is een goede voorbereiding het halve werk. Het kiezen van het juiste gereedschap en de juiste materialen bij het zetten van een schutting kan écht het verschil maken! Dit willen we zo eenvoudig mogelijk voor je maken. Om je te helpen bij het plannen en organiseren van deze klus, zetten we hieronder op een rijtje wat je allemaal nodig hebt. Zo kun je zelfverzekerd aan de slag met je project en zorg je voor een resultaat waar je jarenlang van kunt genieten:

 

- Schuttingpanelen (verschillende stijlen beschikbaar, bekijk hier ons gehele assortiment)

- Schuttingpalen (onderscheid te maken in houten, betonnen en composieten schuttingpalen)

- Waterpas

- Grondboor

- Hamer

- Schroeven en een schroevendraaier

- Beton (voor extra stabiliteit)

- Eventueel verf of beits

 

 

Stap 1: schuttingpalen plaatsen

De schuttingpalen vormen de ruggengraat van je schutting en zijn dus essentieel voor een stevige en duurzame constructie. Er zijn verschillende varianten, zoals een schutting met betonpalen of hardhout, maar het plaatsen ervan werkt op dezelfde manier. Meet als eerste de plek op waar je de tuin schutting wilt plaatsen. Gebruik een touwtje om de lijn uit te zetten en controleer of het recht is. Door de volgende stappen zorgvuldig te volgen, creëer je een stevige basis voor je schutting:

 

1. Bepaal de positie: Begin met het bepalen van de exacte positie van de schuttingpalen. Zorg ervoor dat ze in lijn zijn met het touw of de krijtlijn die je eerder hebt uitgezet.

 

2. Graaf de gaten: Gebruik een grondboor om gaten te graven waar je de schuttingpalen wilt plaatsen. Een goede regel voor de diepte is 1/3 van de paallengte. Dit zorgt ervoor dat de palen stevig in de grond staan.

 

3. Controleer de grond: Voordat je de palen plaatst, controleer je de grond op eventuele stenen of andere obstakels die de stabiliteit kunnen beïnvloeden.

 

4. Plaats de palen (en de betonnen onderplaat): Zet de schuttingpaal in het gat. Als je extra stabiliteit wilt, kun je een beetje beton in het gat gieten voordat je de paal plaatst. Wil je een schutting met betonnen onderplaat plaatsen? Plaats dan de betonnen onderplaten tussen de schuttingpalen.

 

5. Gebruik een waterpas: Gebruik een waterpas om de schuttingpaal (en in sommige gevallen de betonnen onderplaten) verticaal te krijgen. Dit is belangrijk voor zowel de functionaliteit als de uitstraling van de schutting.

 

6. Vul het gat: Vul het gat rond de paal met aarde of beton en stamp het goed aan. Bij het gebruiken van beton, volg dan de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste mengverhouding. Geef het beton na het vullen voldoende tijd om uit te harden voordat je verder gaat met het monteren van de schutting.

 

Herhaal deze stappen voor alle palen, waarbij je erop let dat de afstanden tussen de palen consistent zijn. Dit is cruciaal voor het juist monteren van de schuttingpanelen. Zorg ervoor dat alle palen op dezelfde hoogte zijn. Als je een houten schutting plaatst, kunnen de palen later worden afgezaagd als ze niet op dezelfde hoogte zijn.

 

 

Stap 2: schutting panelen bevestigen

Na het zorgvuldig plaatsen van de schuttingpalen, komt een van de meest leuke delen van het proces: de schuttingpanelen monteren. De meeste schuttingpanelen zijn van hout gemaakt, zoals Douglas panelen, Grenen panelen, RedClass panelen en hardhout panelen.  Om te beginnen meet je de afstand tussen de schuttingpalen en markeer je waar de panelen moeten worden bevestigd. Dit helpt je om ze op een rechte lijn te monteren. Plaats het schuttingpaneel vervolgens tussen de palen, en zorg ervoor dat het op de juiste hoogte en positie is.

 

Tijd om de panelen te vast te maken! Gebruik stevige schroeven en een schroevendraaier of boormachine om de panelen aan de palen te bevestigen. Schroef ze stevig vast, maar pas op dat je het materiaal niet beschadigt. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat alles recht en uitgelijnd is. Zelfs kleine afwijkingen kunnen opvallen, dus neem je tijd om het goed te doen. Zorg ervoor dat de afstanden tussen de panelen consistent zijn, zodat de schutting er uniform uitziet!

 

 

Stap 3: schutting afwerken

De afwerking is wat je schutting uniek en aantrekkelijk maakt, en het helpt ook om de levensduur te verlengen. Schilder of beits de schutting bijvoorbeeld in een kleur die bij jouw tuin past. Of je nu besluit te schilderen of te beitsen, beide methoden helpen om het hout te beschermen tegen de elementen en geven het een aantrekkelijke uitstraling. Beitsen heeft als voordeel dat het de natuurlijke houtstructuur zichtbaar laat, terwijl verf een dekkende laag biedt.

 

Afhankelijk van het materiaal van de schutting, kan een beschermende lak een extra laag bescherming bieden. Het helpt het hout te verzegelen tegen vocht en kan UV-schade verminderen.

 

 

Tips voor het zelf plaatsen van een schutting

- Wees geduldig: Neem de tijd om alles recht en stevig te krijgen.

- Vraag hulp: Het kan handig zijn om iemand te hebben die helpt met het vasthouden van de panelen tijdens het schutting monteren.

- Onderhoud: Behandel de schutting met een beschermingsmiddel om de levensduur te verlengen.

 

 

Wacht niet langer en plaats zelf jouw schutting!

Dus, hoe plaats je een schutting? Het is niet zo moeilijk als je misschien dacht, vooral niet met ons stappenplan. Heb je toch nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Ons vriendelijke team staat altijd klaar om je te helpen, of je nu een beginnende tuinier bent of een doorgewinterde professional. Bekijk ons gehele assortiment aan schuttingen hier en ontdek alles wat je nodig hebt om je tuin tot leven te brengen. Succes met het plaatsen van je schutting!

Misschien vind je dit ook interessant

28 / 09 / 2023

Kiezen voor betontegels of keramische tegels?

Bekijk

Kiezen voor betontegels of keramische tegels?

Betontegels of keramische tegels voor jouw nieuwe terras? Wij vertellen je alles over beide soorten, zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw terras!

23 / 08 / 2023

Wat is de beste houtsoort voor een schutting?

Bekijk

Wat is de beste houtsoort voor een schutting?

Wil jij een schutting plaatsen en twijfel je over welke houtsoort je moet kiezen? In deze blog vertellen we je meer over de populairste houtsoorten voor schuttingen!

23 / 08 / 2023

Regelgeving rondom het plaatsen van een schutting

Bekijk

Regelgeving rondom het plaatsen van een schutting

Weten hoe je jouw nieuwe schutting volgens de regels moet plaatsen? Lees dan snel verder!

23 / 08 / 2023

Hoe plaats ik zelf een schutting?

Bekijk

Hoe plaats ik zelf een schutting?

In deze blogpost leiden we je door alle belangrijke stappen om zelf een schutting te plaatsen.

27 / 07 / 2023

Ontdek de veelzijdigheid van Stapelblokken!

Bekijk

Ontdek de veelzijdigheid van Stapelblokken!

Met stapelblokken van Gervé maak je van je tuin echt iets unieks.  

22 / 11 / 2023

Een heerlijke aluminium tuinkamer en een aangelegd terras!

Bekijk

Een heerlijke aluminium tuinkamer en een aangelegd terras!

Extra woongenot met een aluminium tuinkamer een een aangelegd terras. Alles uitgevoerd door GERVE!

22 / 11 / 2023

Een aluminium veranda voor extra woongenot!

Bekijk

Een aluminium veranda voor extra woongenot!

Langer en beschut buiten leven was de wens van deze klant. Wij realiseerden dit met o.a. deze prachtige aluminium veranda!

16 / 08 / 2023

Schitterende veranda, schuur en nieuwe tuin!

Bekijk

Schitterende veranda, schuur en nieuwe tuin!

Nog elke dag zijn wij super trots en blij met onze overkapping/schuur! Begin van het jaar geplaatst door Gervé!

14 / 08 / 2023

Prachtige tuin bij mijn nieuwbouw woning!

Bekijk

Prachtige tuin bij mijn nieuwbouw woning!

Enorm blij met mijn compacte, maar sfeervol aangelegde tuin bij mijn nieuwbouw woning!

13 / 08 / 2023

Een heerlijke luxe en comfortabele tuin!

Bekijk

Een heerlijke luxe en comfortabele tuin!

Elke dag weer een feest om te genieten van deze tuin! Met de op maat gemaakte, ruime en lichte tuinkamer zien we alle seizoenen in volle glorie!